Адаптацията на децата - Наръчник за родителя

   Тук може да прочетете важна за Вас и детето информация.
   Процедурата по безпроблемна адаптация на новопостъпилите деца се осъществява съгласно Правила за адаптация на децата в ДГ 135"Мое Детство" и включва:
      
   1. предварителни посещения на детето с родителя с цел запознаване с детската градина, групата и условията на работа;
   2. предварителни консултативни срещи на родители с учителите на детската група;
   3. първоначален престой на детето с родителя в детската занималня  до готовността на детето и неговата успешна адаптация към новите за него условия . Родителите са длъжни да съдействат за бързата и безпроблемна адаптация на децата си .
   С пълният текст на Правила за адаптация на децата в ДГ 135 "Мое Детство" може да се запознаете на място при директора или зам.директора на детското заведение. 
   6 съвета на психолози за лесна адаптация
   Пред прага на детската градина – оставете си достатъчно време за да подготвите детето, а и себе си за това събитие.
       1. Преди всичко, престанете да се притеснявате. Всичко ще е наред. Не проектирайте тревогата си върху детето, не обсъждайте с него възможни усложнения. Не бива да влизате и в другата крайност – да представяте на детето идилични картини за неговия живот в детската градина. Най-добре е да заемете позиция на осъзната необходимост. 
    
       2. Обърнете внимание на режима на детето си. Трябва да го пренастроите така че детето лесно да се събужда ½-1 час преди да отидете на детска градина. Ако детето ви не спи през деня, научете го да лежи в леглото за известно време. Научете го на някоя и друга игра, стихчета, песнички, приказки, разглеждане на обкръжаващата го среда със запомняне на малки детайли. Опитайте се да научите детето да ходи до тоалетна по едно и също време. По-малките деца се учат да ходят в тоалетна, не когато имат нужда, а преди това – преди детската градина, преди разходка, преди сън. 
    
       3. Трудно храните детето си? Страда от липса на апетит, яде бавно, не яде какви да е храни? Трябва да се приближите към менюто на детската градина и да отстраните паузите при храненето. Опитайте да намалите калориите в храната, за да увеличите апетита на детето. Във всеки случай, при деца с проблемен апетит е добре да се говори с възпитателите и да ги помолите да бъдат по-меки и търпеливи. Проблемите с храната често са причина, поради която децата не искат да ходят на детска градина. 
    
       4. Добре е да се закалява всяко дете, но тези, които ще ходят на детска градина – особено. Босото ходене по земята в къщи през лятото е най-простия и ефективен начин. Това укрепва не само имунната, но и нервната система. Много са полезни всякакви водни процедури – душ, вана, езеро, море. Опитайте се да не ограничавате престоя на детето във водата и не се вманячвайте при контролирането на температурата. Постепенно приучвайте детето към студени напитки – айрян, мляко, сок от хладилника. Сладоледът е не само вкусен, но и полезен от гледна точка на контраста при температурата. 
    
       5. Децата често плачат, когато майка им си тръгва. Трябва дълго да се уговарят, даже и да ги оставяте при близки и познати хора. “Почетно задължение” за детето може да бъде всякаква помощ за мама – “Ето, носи дамската ми чанта”, “Къде съм си сложила чадъра? Можеш ли да ми го намериш?”, а също така и всякакви ритуали, които изпращат мама до асансьора, като махане с ръчичка през прозореца. Има деца, които са много нервни в отсъствие на мама, чакат времето, когато тя ще дойде. В отсъствие на мама, съня и апетита им се влошава, често отказват да ядат и не искат да спят без мама. Най-добре в такива ситуации е да се обърнете към психолог. По правило, такова поведение е следствие от поведението на възрастните. Повишената тревожност у майката, неправилна оценка на собствената й роля в живота на детето – всичко това може да провокира подобно поведение. Преди всичко, в такива ситуации е необходимо да се промени вътрешното състояние на майката. Най-добрия начин да научите детето на раздяла с вас е да създадете такава ситуация, в която самото дете да поиска да се раздели. Например – трябва да направи изненада за мама, или иска да си играе с приятелчетата. Излизайки за по-дълго време, помолете не възрастите, а детето да следи за реда в къщата. Дайте му поръчения, нека то само да прецени кога трябва да яде и да легне да спи. След като се върнете – подробно го разпитайте какво е правило през деня, похвалете го за успехите, обяснете му колко много неща сте свършили, защото ви е помогнал. 

       6. Наблюдавайте как детето играе с другите деца. Взаимоотношенията на децата с връстниците им се формират в тази възраст. Давайки го на детска градина, този процес се ускорява. Не бива да оставяте нещата на самотек. Ако му е трудно, научете го: да се присъединява към група с деца, да дава играчките си, да иска разрешение да играе с някого или с нещо, адекватно да реагира на отказ, намирайки компромисен вариант. Добре ще е да го извеждате през лятото на площадките да си играе с другите деца. Наблюдавайте децата си заедно с другите майки. Но при условие че в течение на уговореното време, детето неможе да напуска групата, в която играе и ако има въпроси трябва да се обръща единствено към “дежурната” майка. Научете детето да носи на площадката само тези играчки, които е готово да сподели с другите деца. В противен случай, детето жадно ще търси къде се намира неговата любима играчка, която може да се счупи или загуби случайно.
   ДЕТСКА ГРАДИНА № 135 „МОЕ ДЕТСТВО“
   СТОЛИЧНА ОБЩИНА, район „НОВИ ИСКЪР“

   МОДЕЛ ЗА АДАПТАЦИЯ НА ДЕЦАТА ПРИ ПОСТЪПВАНЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

         Думата „адаптиране“ означава „приспособяване на организма или на сетивните органи към околната среда. Приспособяване на някого към някаква среда, някакви условия.“
        Адаптацията към детската градина е труден процес и за децата, и за възрастните около тях. Адаптирането е строго индивидуален процес за всяко дете и за неговите родители. За някои деца този период може да бъде 1 седмица, за други-1 месец, а за трети- по- дълъг. Учителите и родителите трябва да имат търпение и да подпомагат детето в процеса на адаптация, за да протече той възможно най- бързо и безболезнено.

   Симптомите за адаптираното дете са:

       • Детето се разделя самостоятелно и в добро настроение с родителя /възрастните/.
       • По време на престоя в детската градина детето е спокойно. Може често да задава въпроси „кога и дали“ ще го вземат, но това са въпроси, с които то очаква да бъде потвърдена неговата сигурност.
       • По време на занимания и игри разказва спокойно за своите родители.
       • При тръгване от детската градина разказва с удоволствие какво се е случило там.
       За безболезнена адаптация към тези промени, изключително важна е предварителната  подготовка на детето в семейството. Семейството е основополагащо, първоначалното в живота на детето и там се поставя фундамента на нервно-психологичното, физическото, емоционалното здраве на детето, както и началните умения и навици за самообслужване, за поведение, за общуване.
       Екипът на ДГ № 135 „Мое детство“ разбира, че всяко дете е уникално и може да се нуждае от известно време, за да се адаптира към новия ежедневен режим.

   Подготовка за детска градина:

       • Подгответе  детето и му създайте позитивна нагласа за детската градина. За да подготвите детето си, преди всичко трябва да му разкажете за това, което му предстои. Говоренето за това, което го очаква, съобразено с евентуалните му страхове, улеснява първите му стъпки. Помогнете да се формират положителни нагласи,  настроения и представи за детската градина, като говорите за нея с радост и насърчаване, като за специално място за децата. Важното е детето да разбере, че мама и тате ходят на работа, а неговата работа е да посещава детската градина и да играе с децата. Трябва да бъдете подготвени за реакциите на детето си, когато постъпи в  детската градина и да ги посрещнете спокойно и твърдо.

       • Преди тръгване на детска градина направете посещение, за да се запознаете с цялостната материална база на детската градина и дневната  организация. Необходимо е два- три месеца предварително да  синхронизирате  правилата  вкъщи с тези в детската градина относно дневния режим, самообслужване, хранене на маса, подреждане на дрехите и  играчките, поддържане на ред. Включвайте детето, когато се занимавате с домакински задължения. Така то ще придобие практически умения за ред, нищо че в момента прави грешки.  Не пропускайте да похвалите детето за добре свършена работа и добри постъпки.

       • Превърнете закупуването на детска раничка  в част от подготовката на детето за тръгване на детска градина. Кажете му, че вече е пораснало и ще си има своя собствена чанта. Включете детето в подреждането на необходимите неща в нея-комплект за преобличане, пижама, пантофи,евентуално протектор за матрак, хигиенни материали-/мокри кърпи, салфетки/, любима играчка.

       • Спокойният родител води  до себе си спокойно дете. Желателно е сутрин то да бъде водено  от родителя, който е готов да се раздели с него  нежно, спокойно, но твърдо и бързо. Не трябва да се тревожите, когато детето плаче. Плачът подпомага нервната система да не се превъзбужда.

   Първи стъпки в детската градина: 

       • Препоръчително е  целодневния престой да е по - кратък, като в първите няколко дни да бъде до 14,30-15ч. /индивидуално за всяко дете/.

       • За по- бърза адаптация на децата, при необходимост се допуска родител в групата за отделни моменти- на прием, закуска, обяд.

       • Добре е да си създадете модел на раздяла-гушкане и целуване, въздушна целувка, съпроводена с думите „до скоро“, махване с ръка, съпроводено с пожелания и др. Ритуалът прави родителя по- уверен и тази увереност се предава на детето. Неудачна е лъжата на възрастните при раздяла. Например „Влез вътре, аз отивам до.... и ще се върна“.

       • Ако детето има любима играчка у дома, може да я вземе със себе си в детската градина. Това ще бъде в негова помощ при раздялата /нещо, което му напомня за вкъщи/.

       • Осъществявайте  ежедневен контакт с учителите, относно  това, как се справя детето  с новата обстановка. Важно е да се изгради взаимно доверие между служители и родители.

       • Важно е да имате доверие в учителите, които се грижат за детето. Те са квалифицирани и отговарят на  необходимите изисквания. Именно на доверието между хората се дължат топлите отношения.

       • След като вземете вашето дете от детска градина, то може да е превъзбудено и да изисква повече внимание. Това е нормален начин да се освободи от напрежението, причинено от промените в живота му. Прибирайки се от детската градина  също може да си създадете ритуал-да ви разкаже как е било в градината. Детето трябва да усеща непрекъснато, че Вие се грижите за него, макар и да не сте там.

   Екипът в детската градина:

   Детската градина е институция, която изпълнява националните образователни политики. Цялостната дейност и всички практики в детската градина са законово регламентирани, научно обосновани, професионално практикувани и институционално контролирани. Детската градина е инициативен фактор във взаимодействието с родителите. Сътрудничеството се осъществява  чрез  индивидуални консултации,  родителски срещи, отворени врати, участие  в проекти и други,  както и разговори всеки път, когато  конкретната ситуация или поведение на детето  го прави необходимо.

   Екипът в детската  градина възприема детето като най- висша ценност;

       • Подкрепя, насърчава, поощрява и стимулира детето в цялостната му дейност и поведение;
       • Посреща  и приема детето с положително настроение, вежливо, учтиво, като съсредоточава вниманието си  главно към него, създава у детето усещане за сигурност и спокойствие;
       • Запознава се с детето, запознава децата помежду им;
       • Подготвя предварително средата в групата за игра и занимания по избор на децата. Запознава детето с обстановката и обяснява предназначението на отделните помещения, материали, пособия;
       • Определя лично пространство за всяко дете-гардероб, легло, място на масите за хранене и обучение;
       • Провежда организацията на учебния ден, като се съобразява с желанията на децата, потребностите им и осигурява разнообразие от дейности- образователни, възпитателни, почивка, игри и други основни и допълнителни форми на педагогическо взаимодействие;
       • Подкрепя и подпомага всяко дете, когато изпитва затруднения или несигурност;
       • Не се допускат травми и наранявания чрез агресивно поведение: хапане, блъскане, щипане и други физически форми на агресия между децата;
       • Поддържа се спокойна и приятна атмосфера, без напрежение;
       • На родителите се дава своевременно и ежедневно информация и консултиране за адаптирането, постиженията и поведението на детето;
       • Екипът в детската  градина няма роля на майка, на баба. Те са служебни лица, изпълняващи трудови задължения по длъжностна характеристика, спазват професионална етика и отговорности, произтичащи от длъжностите и съобразно със закона.

   Разработеният  Модел за адаптация е разработен на основание:
   Наредба№26 от 2008г за устройството и дейността  на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях-чл.10,ал.2,т.5,чл.11,ал.2,т.4
   Наредба №5 от 3юни за предучилищното образование-чл.39,ал.2 и 3
   И приет на Педагогически съвет на 19.09.2022г.