Интервю на директора на 135 ДГ Галина Иванова

Директорът на ДГ 135 Галина Иванова: "Родители, имайте ни доверие! Ние знаем какво правим".
👉 "Ако можете ни помогнете, ако нямате възможност - не ни пречете", казва Галина Иванова
"Искам да се обърна към родителите и обществеността. Имайте ни доверие, ние знаем какво правим! Тук работят подготвени хора. Знаем за какво сме дошли и искаме да го свършим по най-добрия начин. Оставете ни да го направим, така че да дадем най-доброто на децата. Ако можете ни помогнете, ако нямате възможност - не ни пречете".
Този призив идва от директора на ДГ 135 "Мое детство" Галина Иванова. Вече 35 години преподавателката е в градината и като педагог, и като ръководител. 31 от тях прекарва в т.нар."бараки", каквито представлява до 2018-а детското заведение. А вече 4 години е в изцяло реновираната сграда на ДГ 135.  
"Старата детска градина на това място е открита през 1976 г. в две къщички тип бараки. В тях са разположени общо 4. И така дълги години до началото на новото хилядолетие, когато работещите тук и районната администрация видяхме как базата се руши и започнахме процедури за обновяване. Оказа се, че този стар тип сгради не може да бъде възобновен и функционален за децата. Конструкцията беше нарушена. Затова районната администрация в лицето на кмета Даниела Райчева съвместно с общински съветници, народни представители и съмишленици се заеха със задачата да се осигурят проекта и средствата за изграждането на нова сграда на градината.", споделя Иванова.
Педагожката е завършила "Предучилищна педагогика" в Благоевград през 1982 г., а пет години по-късно влиза в детската градина и то като директор.
"Въпреки че бях ръководител, участвах във всички дейности, както и сега. Родителите много ни помагаха, ушиваха костюми на децата, помагаха кой с каквото може. Бяхме си като едно голямо семейство. И сега е така. Може би защото родителите, които сега водят децата си в градината, са първите наши възпитаници", споделя дългогодишният експерт в сферата на образованието.
Не всички родители се оказват с конструктивно поведение обаче, посочва Иванова.
"През последните години ми прави впечатление, че родители се опитват да се месят в работата ни. А тук работят професионалисти. Това вмешателство е некомпетентно в много случаи. Като човек, не като директор, мога да кажа, че масово коментират работата на учителите в детските градини и и училищата. Преди 15 години това го нямаше. Във фризьорския салон ако отида и не ме познаят, се започва коя учителка какво казала и какво правела. Това е много повърхностно поведение", отбелязва директорът на ДГ 135.
Галина Иванова е категорична, че малчуганите се възпитават, гледайки какво правят по-възрастните. И вкъщи, и в детската градина.
"Няма такъв вариант - сега сядам за един час да възпитавам. Говорим за всекидневен и непрекъснат процес. Това, което гледат от нас, учителите и вкъщи от родителите - това е възпитанието", добавя Иванова.   
Учителката споделя, че с колегите си учат подрастващите да бъдат внимателни едни към други, да се отнасят с нужното възпитание към възрастните, да обичат да учат и попиват знания.
"Те искат да научат по подходящия за възрастта начин важните неща, приказките, игрите, забавленията, рождените дни, празниците, движението. Нашата база е прекрасна за това", допълва специалистът.
Ръководителят на ДГ 135 отправя послание за облекчаване на административните процедури и механизми, което да даде шанс и повече време на персонала в градината за повече дейности.
"Преди години режисирахме сами куклени театри и извеждахме децата на разходка до жп гарата, пощата, училището, магазините. Сега е много по-сложно и просто нямаме време за това от всички изисквания към нас. За да сме полезни на децата и родителите, трябва да се опростят административните тежести", казва Галина Иванова.

24МАЙ
Почести и заслужени награди за екипа на  ДГ 135